U heeft geen producten in uw winkelwagen.
Onze ervaring, de Canon EOS R1
Om gelijk met de deur in huis te vallen, met zijn schone, ruisvrije bestanden, zijn Back-illuminated stacked sensor en nauwkeurige, snelle scherpstelling is deze camera zeker het absolute topmodel van Canon en een meer dan volwaardige opvolger en upgrade van de EOS 1DX Mark III en de EOS R3.

Op uitnodiging van Canon hebben wij deze camera en de EOS R5 Mark II mogen uitproberen op het Experience Island in Loon op Zand. Ik heb de EOS R1 kunnen testen door buggy’s in actie te fotograferen. Helemaal doorweekt van de regen, maar de camera houdt het vol.
Bij het fotograferen van deze dynamische onderwerpen was snel duidelijk dat ik hier, de meest professionele en beste camera in handen had die ik ooit heb mogen gebruiken. De ultrasnelle uitlezing van de stacked sensor, is nog sneller dan van de EOS R3, waar ik normaal mee werk. En de Dual pixel cross-type AF die gevoelig is voor horizontale en verticale details, zorgt voor meer gevoeligheid en precisie en een uiterst nauwkeurige scherpstelling. Vooral bij weinig licht en laag contrast was dit goed te merken.

De EOS R1 maakt gebruik van deep learing om onderwerpen te herkennen, terwijl de DIGIC Accelerator en DIGIC X-processor, die samenwerken, deze onderwerpen nauwkeuriger dan ooit volgen en vastleggen.
Vergeleken met zijn voorgangers en de EOS R3, valt op dat de beeldkwaliteit van de EOS R1 werkelijk uitstekend is, zeker op hogere ISO-waarden heb je een opvallend ruisarm beeld. De vorige generatie R-camera’s hadden al intelligente autofocus, de Dual Pixel AF II. De EOS R1 gaat nog een stap verder met zijn Dual Pixel Intelligent AF. Samen met ‘Action Priority’ en ‘Pre-Continue opnamen’ worden momenten vastgelegd die gebeurd zijn, voordat je op de ontspanknop drukte. Dit is een zeer mooie upgrade ten opzichte van de EOS R3 en een grote stap vooruit.

De autofocus van de EOS R1 is nu sneller en slimmer dan van vorige modellen. En er kan scherpgesteld worden op kleinere details. Daarnaast beschikt de EOS R1 over de befaamde in-body beeldstabilisatie, die tot 8,5-stops beeldstabilisatie biedt om steeds weer scherpe foto’s te maken, ook als je met langere sluitertijden uit de hand fotografeert.
Wat de EOS R1 verder uniek maakt, is het echte hybride ontwerp. Het is de eerste full-frame systeemcamera van Canon die gelijktijdig video kan opnemen en foto’s kan maken als alternatief voor het halen van stilstaande beelden uit video-opnamen.
Je kunt 6K RAW-video’s tot 60p, 4K tot 120p en 2K tot 240p schieten, allemaal met de volledige breedte van de full-frame sensor.

De EOS R1 is duidelijk speciaal ontworpen voor snelheid en dus voor de professionele sport- en nieuwsfotografen en videografen. De camera is zeer robuust geconstrueerd en zal zelfs onder de zwaarste omstandigheden optimaal blijven presteren. De EOS R5 Mark II is waarschijnlijk de betere keus voor de studio-of landschapsfotograaf. Maar zoek je mooie, ruisarme beelden en snelheid, dan is de EOS R1 dé beste keus.

Na het doen van deze shoot, is het voor mij wel duidelijk dat de EOS R1 een echte upgrade is ten opzichte van de EOS R3. Naar mijn smaak is hij niet alleen mooier, maar ook het helderdere zoekerbeeld en verbeterde ergonomie zijn een grote stap vooruit. Je kunt de camera langer vasthouden en ook in combinatie met grotere en zwaardere objectieven, is de camera goed in balans. Ondanks dat voelt de camera toch gelijk vertrouwd aan en heeft maar minimale gewentijd nodig, als je overstapt van bijvoorbeeld een EOS R3. De opvallende innovaties, zoals de ‘pre-continue opnamen’, de autofocus met deep learning en een aanzienlijke upgrade van het ‘Eye Control-AF-systeem’, dat werd geïntroduceerd in de EOS R3, zijn zo innovatief en baanbrekend, dat een upgrade naar deze EOS R1 een echte no-brainer is. De EOS R1 is de één in zijn naam meer dan waard, en een echt vlaggenschip.
Puur op basis van de specs ren je niet gelijk naar de winkel, maar neem hem niet in handen, want dan ben je verkocht! Nodig heb je hem niet, maar hebben wil je hem zeker.
