De Canon EOS-1DX Mark III in de praktijk!

De EOS-1D X Mark III is onbetwist het professionele vlaggenschip van Canon. Deze full-frame spiegelreflex is ontworpen voor de hoogste beeldkwaliteit, en door de ultrasnelle autofocus en de seriesnelheid van niet minder dan 20 opnamen per seconde is hij bij uitstek geschikt voor het fotograferen van sport en andere snelle actie. Maar wat vind een professionele fotograaf ervan? Dit vroegen we aan Erwin Spek en Arno Van Zon. Zij hadden als een van de eerste fotografen de camera in handen.

Erwin Spek is een Nederlandse sportfotograaf. Sinds 2014 is hij werkzaam als freelancer. Erwin is voornamelijk te vinden langs het voetbalveld en werkt vanaf 2018
voor Soccrates Images.
Arno van Zon is een Nederlandse natuurfotograaf. Sinds 2014 is hij vele uren bezig met natuurfotografie met als verlengde daarvan “de extreme macrofotografie”.
Beide delen ze hen ervaring met de opvolger van de 1DX Mark II.

De camera
Voor de 1D X Mark III heeft Canon een nieuwe sensor ontwikkeld. Deze levert eigenlijk dezelfde resolutie (20.1 megapixel) op als de EOS 1D X Mark II (20.2 megapixel), maar moet doormiddel van de low-pass filter meer details in het beeld brengen. De EOS-1D X Mark III heeft in tegenstelling tot de Mark II één processor: de nieuwe DIGIC X.
Deze nieuwe processor heeft meer vermogen dan de eerder DIGIC-processors. Dit is een van de punten waardoor Canon op meerdere punten de camera heeft kunnen verbeteren.
De DIGIC X biedt ook lagere ruis-niveaus bij alle ISO-waarden. 

De EOS- 1D X Mark III schiet 20 beelden per seconde als je in Live View-modus fotografeert. Gebruik je de optische zoeker, dan werk je met 16 frames per seconde.

Justin Bijlow (Feyenoord) in actie tijdens Feyenoord FC Emmen door Erwin Spek


Snelheid
“De snelheid van de nieuwe EOS-1D X Mark III is niet normaal! De buffer, die je hebt, schiet je niet zo maar vol. Maar wat ik misschien nog wel belangrijker vind is de scherpte. Wat ik heb ervaren met de Mark III is dat de beelden nog veel scherper zijn en extreem gedetailleerd, nog veel meer dan dat het geval was bij de EOS-1D X Mark II. De beeldkwaliteit is extreem goed, de opnames bevatten veel schaduwdetaillering en ook de ruis is stukken minder.” Aldus Erwin.

Arno was zelf al in het bezit van de EOS-1D X Mark I en EOS-1D X Mark II. ”De EOS-1D X Mark III voelt als vertrouwd. Toch zijn er wat kleine veranderingen aan de camera aangebracht. Aan de buitenkant valt eigenlijk alleen de veranderingen in de AF-knop op. Deze is bij de EOS-1D X Mark III voorzien van een trackpad waarmee eenvoud de positie van het scherpstel-punt of -gebied mee kan worden gewijzigd.”

 

Autofocus
Canon heeft voor deze camera een ultrasnel en exact werkend autofocussysteem ontwikkeld. Door toepassing van een nieuw algoritme is de stabiliteit en nauwkeurigheid verbeterd, of het nu gaat om stilstaande onderwerpen of snel bewegende sporters of vogels. De camera is voorzien van AI (Artificial Intelligence oftewel kunstmatige intelligentie) waarbij Deep Learning Technologie zorgt voor een nauwkeurige scherpstelling bij elke opname.

Springende eekhoorn door Arno van Zon

Arno:” Wat mij direct opviel was de razend snelle AF. Voor mij werd nu duidelijk dat ik alles “raak” schoot en dat de beelden scherper zijn dan bij de voorgaande modellen.
Om acties van vogeltjes en eekhoorntjes vast te kunnen leggen werd het afdruk-knopje flink gebruikt. Hierbij viel direct op dat de buffer niet vol te krijgen is. In RAW geschoten beelden worden zéér snel weggeschreven. Door de nieuwe geheugenkaarten kan je blijven schieten. Ik ben nu al verliefd op deze camera!”

Erwin heeft de snelheidsduivel in 3 verschillende wedstrijden getest. ”Ik merkte dat de Auto Focus in de AI-servo modus jou snel corrigeert als je er zelf naast zit. Dit is natuurlijk geweldig tijdens een voetbal wedstrijd. De autofocus is merkbaar beter. Hij is trefzekerder en veel sneller dan die van de Mark II”

 


Waarom geen Mirrorless overstap?

We kunnen er niet om heen: Mirrorless camera’s. Waarom kiezen deze fotografen dan toch voor spiegelreflex camera?

Erwin: “ Waarom ik niet overstap op een mirrorless camera? Omdat ik niet wilde overstappen op een ander merk (daar kom je dan al snel bij uit). Ik wil niet wennen aan een hele andere camera qua functies, menustructuur, knoppen en ergonomie dus daarom kies ik nu voor de 1DX mark III. Ik zie later in de toekomst wel of ik nog een overstap maak op een mirrorless camera.”

Arno: “Ook ik ben nogal gehecht ben aan de kwaliteit van mijn Canon lenzen, maar toch heb ik een overstap naar een ander merk overwogen. Hoewel ik denk dat “mirrorless” de toekomst heeft, is het voor mij nog te vroeg om nu deze overstap te maken. Stiekem hoop ik dat Canon over een aantal jaar een mirrorless “Canon 1DX Mark IV” maakt waarop ik mijn geliefde lenzen kan gebruiken.

(L-R) Lorenzo Burnet (FC Emmen) in duel met Eric Botteghin (Feyenoord) door Erwin Spek

Merk je verschil met deze nieuwe sensor?
De EOS-1D X Mark III is een professionele spiegelreflex met een nieuw ontwikkelde full-frame CMOS sensor met Dual Pixel AF technologie. Eveneens voorzien van een nieuwe krachtige Digic image processor. De beeldkwaliteit van opnames die met hoge ISO waarden zijn geschoten is nu nog hoger, onder meer ideaal bij indoor sport. Het is nu ook mogelijk om te fotograferen in het 10-bits HEIF-bestandsformaat dat een groter dynamisch bereik dan 8-bits JPEG heeft.

Volgens Arno is deze camera is bij uitstek geschikt voor fotografen die onder (moeilijke) omstandigheden actie willen vastleggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sport- en natuurfotografen.
Erwin:“ Ik zou de camera aanraden aan de echte professional, die iedere dag het beste van zijn camera verwacht. Voor snelheid, sportfotografie en natuurfotografie maar ook zéker voor donkere situaties, zoals concertfotografie.“

Kortom: De nieuwe EOS 1D X Mark III is volgens deze professionals dé camera voor de actie fotograaf. De camera werkt perfect in de moeilijke omstandigheden. Met de grote buffer en de geweldige auto focus mis je (bijna) nooit meer ‘het’ moment.