How to: Druppelfotografie

Druppelfotografie zo doe je dat

 

Ook de komende maanden zal het advies van de overheid nog zijn om zoveel mogelijk binnen te blijven. Misschien heb je na acht maanden zoveel mogelijk thuis zijn het huis wel gezien en wil je er lekker op uit om toffe beelden te maken. Voor mooie beelden hoef je echter helemaal niet naar buiten. Fotograaf Rob Kempers legt in deze blog uit hoe je thuis spectaculaire foto’s kan maken van druppels.

Een aantal jaar geleden ging Rob aan de slag met het fotograferen van druppels. ‘Als winteractiviteit om toch bezig te zijn met fotografie’ vertelt hij. ‘Dit jaar ben ik er serieuzer mee aan de slag gegaan. Het is een totaal andere beleving dan natuur en landschapsfotografie, ofwel compleet uit mijn comfort zone. Echter fijn om er mee bezig te zijn. Mede door andere technieken en natuurwetten, immers is water onvoorspelbaar’.

Om deze beelden te maken gebruik ik de Canon EOS R met de Canon EF 100MM F/2.8L USM IS MACRO. In principe kun je met iedere camera en lens uit de voeten, echter bij voorkeur wel een macrolens en een camera met Bulb-stand mogelijkheid. Overigens kan je ook via de M stand fotograferen en de keuze maken in max. sluitertijd die je flitsers toelaten.
Vervolgens gebruik ik een Benro 9X carbon statief en van Real Right Stuf het balhoofd en twee Canon 600 EX-RT flitsers.

Ook gebruik ik de MIOPS Splash kit, een geautomatiseerde waterdruppelkit om waterdruppelfoto’s te maken.

Dit heb je nodig

Naast heel veel geduld, heb je ook de volgende spullen nodig:

– Tafeltje om de opstelling op te zetten.
– Een statief.
– Glazen bakje of schaaltje en ik raad aan om daar en grotere schaal onder te zetten anders word het een natte boel.
-Tafelkolom of een zelfgemaakt frame (zie foto) om de Miops splash kit en flitsers aan te bevestigen
– Aantal flesjes met food kleurstoffen.
-Miops trigger app, gratis te installeren via app. store.
– A4 formaat pagina met verschillende kleuren en patronen voor de achtergrond.
– Xanthaangom om het water iets dikker te maken. Ook een 1 liter maatbeker is fijn om het water met Xanthaangom in klaar te maken

Naast water gebruik ik ook weleens melk of een mengsel van water/melk. Gebruik dan wel lang houdbare melk. Ook een liniaal of een stift is onontbeerlijk, gebruik deze om op scherp te stellen en mogelijk ontstaan er belletjes aan het wateroppervlak. Prik deze dan door.

Hoe pak je het aan?

Als je transparant begint maak dan op een voorgaande dag het mengsel water met Xanthaangom (bijvoorbeeld te koop bij Holland&Barrett) klaar want deze lost moeilijk op en filter het mengsel want het is nogal klonterig. Vul de Miops splash buis met water en zo ook het bakje waarin de druppel valt met voorgaand beschreven mengsel. Zorg dat de flitser en camera met opgeladen batterijen en accu beschikbaar is. Zet je camera in de Bulb stand, dit zorgt er voor dat je kan werken met oneindig lange sluitertijden. Gebruik ISO 100 en een diafragma tussen F/11- F/16. Zorg dat je manuele focus hebt aan staan en zet je stabilisator uit. Gebruik een stevig statief en kader je compositie net boven het wateroppervlak uit, zodat je alleen de scheiding ziet aan de achterkant van het bakje t.o.v. de achtergrond. Zet één of het liefst twee flitsers naast het bakje gericht op de achtergrond. Dus niet direct op daar waar de druppel gaat vallen!

Door twee druppels vlak na elkaar te laten vallen krijg het effect wat je op al deze foto’s ziet.

We beginnen met het afstellen van de Miops splash kit. Laat één druppel vallen en stel dan scherp met behulp van een liniaal of iets dergelijks daar waar de druppel in het water valt. Zorg dat de kabels aangesloten zijn op je camera, Miops splash kit, flitsers en powerbank of in ieder geval een voeding b.v. smartphone.
Test dan wederom met één druppel of alles werkt. Druk op start van de trigger-app op je smartphone en test of de camera beeld maakt en of de flitser werkt.

Hoe verder?
Via de app op je smartphone kun je starten met bijvoorbeeld druppelgrootte 50 en flash trigger op 250 ms (miliseconde). Druk op start. Een druppel valt, de camera maakt een foto en kijk vervolgens goed naar het resultaat. De kunst is om net zolang met de flashtrigger ms te spelen totdat je een foto hebt met een druppel die net boven het wateroppervlak uitkomt. Onthoudt de instellingen die je gebruikt hebt!

Nu ga je de tweede druppel afstellen. Ga verder met een andere ms instelling, net zolang tot je een foto hebt met een hoge waterkolom bijvoorbeeld 310 ms.
Het verschil van beide instellingen in ms (mijn voorbeeld dus 85ms) zou dus de tijd moeten zijn als je er een tweede druppel bij laat vallen.

Start bijvoorbeeld de eerste druppel 50, tweede druppel 50 trigger 85ms en flashtrigger 310. Mogelijk dat je nu begint te juichen. Echter, wees niet teleurgesteld als je iets moet gaan bijstellen. Doe dat dan met één instelling, zodat je kunt zien wat het resultaat van iedere verandering is.

Tips en tricks
– Probeer de invloeden van de instellingen te begrijpen, het helpt echt om sneller resultaat te boeken. Verander steeds 1 instelling tegelijk. Zo houdt je overzichtelijk wat je hebt veranderd.
– Varieer de samenstelling van je mengsel, probeer ook water met melk te mengen of maak gebruik van kleurstoffen.
– Doe ook eens alleen water in de druppelaar en een mengel water/melk of water met xanthaangom in het bakje/schaaltje.
– Varieer in hoogte van je druppelaar. Mijn voorkeur is rond de 30 cm hoogte. Gebruik ook eens een ander bakje, kijk maar eens in de keuken.
– Maak veel foto’s en durf dan ook wel weer veel ervan weg te gooien anders loopt je computer over.
– Vervolgens fotografeer ik altijd in RAW en upload mijn foto’s naar Lightroom om daar een uitsnede te maken. Corrigeer in de 100% ingezoomde modus om ook te checken op sensor vlekjes en evt. andere onrechtmatigheden, ik doe dat veelal in Photoshop.

Wil je meer zien van Rob Kempers?
Surf dan snel naar zijn website: robkempers.nl
En volg hem via Instagram RobKemperscanon en 500px