Klere weer is kleurenweer ~ Gustav Kiburg

”Klere weer is kleurenweer”.  Dit is mijn persoonlijke lijfspreuk. De herfst breekt aan, het begint te regenen, de groene bossen veranderen in prachtige herfstkleuren. Voor de eekhoorns breekt er een belangrijk seizoen aan. Ze leggen wintervoorraden aan en tegelijk krijgen ze een dikkere vacht en haren (pluimen) rond hun oren, om ze te beschermen tegen de kou.

Dit is het ideale seizoen om de eekhoorns te fotograferen. Ze zijn actief en de natuur zorgt voor een prachtig gekleurd landschap. Ook verschillende vogelsoorten die hier blijven om te overwinteren, kun je nu prachtig fotograferen. Ook een aantal vogels die normaal in Scandinavië leven, komen bij ons overwinteren omdat onze winters minder streng zijn.

Het beste kun je eekhoorns en vogels vanuit een schuilhut (fotohut) of schuiltentje vastleggen. Je bent immers niet zichtbaar voor hen waardoor ze dichterbij komen. Op verschillende plekken in Nederland is het mogelijk om een dergelijke hut te huren. Het leuke van een schuilhut is, dat er een grote kans is dat ze komen. De dieren weten immers dat er eten te halen is.

 

Keep it simple!

Sommige natuurfotografen plaatsen stukken hout ter decoratie in de foto. Een leuk idee want de dieren maken graag gebruik van deze stukken hout. Zo kunnen ze er bijvoorbeeld op zitten (zoals op de foto hier onder te zien is). Echter, dit creatieve idee werkt mogelijk in je nadeel. Het stuk hout ”blokkeert” mogelijk juist het dier waardoor je het dier of delen van het dier niet kunt zien.
Zelf plaats ik hooguit twee stukken hout, niet te groot. Eekhoorns zijn van nature erg nieuwsgierig en dus ook erg actief. Ze zullen de gehele omgeving goed afspeuren.

Het gaat niet om de honderden aantallen foto’s die je aan het einde van de dag op je kaartje hebt staan, maar om de enkele pareltjes waar je heel blij mee bent en waar je over hebt nagedacht.

Ook plaats ik vaak een mooi takje waar de vogels op neer kunnen strijken. De takjes plaats ik zo, dat ik als achtergrond de mooie verkleurde bladeren krijg.

 

Apparatuur

Met ieder merk camera is de natuur prachtig vast te leggen. Zelf gebruik ik Sony. Een erg populaire camera onder Sony gebruikers is de combinatie van de Sony A7III en de Sony FE 200-600MM F/5.6-6.3 G OSS. Dit is een prachtige set voor de natuurfotografen onder ons.
De Sony A7III is een full frame camera met een zeer goede auto-focus en deze camera presteert uitstekend met hoge ISO-waarden. Dit is vaak noodzakelijk in het bos, omdat hier minder licht aanwezig is.

De Sony FE 200-600mm  F/5.6-6.3 G OSS is dé lens voor natuurfotografie. Met een bereik van 200mm tot 600mm, heb je een uitstekend bereik om zowel eekhoorns als vogels te fotograferen. Bovendien is de lens voorzien van een interne zoom, wat betekend als je zoomt van 200mm naar 600mm de lens niet langer wordt. Het zwaartepunt veranderd dus niet en doordat de lens niet langer wordt, zal het voor het dier minder opvallend zijn dat jij de camera op hem gericht hebt.
Deze lens is uit te breiden met een Sony FE 1.4X Converter en Sony FE 2X Converter waardoor je bereik nog langer wordt. Persoonlijk vindt ik de Sony FE 1.4X Converter het fijnste. Het bereik wordt dan 840mm (600mm x 1.4 = 840mm).

Voor een op maat gemaakt advies of vrijblijvende offerte ben je altijd welkom in onze winkel, of neem gerust contact met mij op via
info@gustavkiburg.com

Geniet van de dag in de natuur. Geniet van het weer: of het nu regent of het zonnetje staat stralend aan de hemel. Vooral: geniet van de dieren.

Gustav Kiburg
www.gustavkiburg.com