Nanlite Forza 60 en Forza 500 review

Iedereen die Brendan de Clercq kent, weet dat hij een groot fan is van ”lightshapen” en houdt van werken met flitslicht. ”Maar als je, net als ik, lightshaper bent kun je niet om het feit heen dat continue licht ook een belangrijke rol speelt in het lightshapen. Er zijn omstandigheden dat ik voor continue licht kies of zelf flitslicht met continue licht combineer.” Aldus Brendan. In deze blog deelt hij zijn ervaring met Nanlite.

Ik ben aan de slag gegaan met de Nanlite Forza 60 en ‘’The Beast’’: de Nanlite Forza 500, omdat ik erg benieuwd was naar dit snel groeiende merk. Toen ik de producten binnen kreeg was ik direct erg verrast door de mooie stevige tassen en het gewicht van de Nanlite’s. Ik dacht eerst zelfs dat de tassen leeg waren maar dat bleek niet het geval.

Ik pakte eerst de compacte en lichte (0,8 kg) Forza 60 uit. Wat een licht komt er uit deze Forza 60! Het is een krachtige 60W LED lamp. Met de zilveren reflector die standaard in de tas wordt geleverd, levert de Forza 60 maar liefst 22.860 lux op een afstand 1 meter, dat is veel licht voor deze kleine jongen die in je handpalm past.

Het menu van de Forza 60 is zo eenvoudig dat je meteen aan de gang kunt en je er bijna geen instructieboekje bij nodig hebt. Toch raad ik jullie aan deze zeker wel door te lezen omdat er veel andere functies op de Forza 60 zitten, die er voor zorgen dat je creatief kan zijn met je belichting. Denk hierbij aan de vier ingebouwde lichteffecten voor Video Flash, Storm, Tv en Bad Bulb.

Belangrijk om te weten is dat deze Forza een vaste kleur temperatuur heeft van 5600K: daglicht temperatuur, met een hoge CRI/TLCI van 98/95, wat staat voor een hoge nauwkeurigheid in kleurweergave. Er is ook een andere variant van de Forza 60, dat is de Forza 60 Bi Color met instelbare kleurtemperatuur van 2700 tot 6500K.

Ik heb de Forza 60 getest tijdens een portretshoot met model, waarbij ik eerst gebruik heb gemaakt van de hard reflector. Hiermee heb ik harde schaduwen kunnen creëren.

Daarna ben ik ga werken met de Forza 60 in combinatie met de Nanlite Parabolic Softbox. Deze softbox is ideaal voor het creëren van zacht en gelijkmatig licht, een perfecte optie voor het verlichten van de hele opnameomgeving. De verlichting verspreidt zich 270 graden in alle richtingen.

Al met al ben ik zeer tevreden. Waarom? Het formaat, het gewicht en hoe makkelijk de Forza 60 te bedienen is en niet te vergeten: de licht opbrengst. Om deze redenen krijgt de Forza 60 een dikke voldoende.

Standaard meegeleverd met de Nanlite Forza 60 LED Light:

 • Nanlite Forza 60 LED Light
 • Standaard reflector
 • Stroomkabel
 • Opberg case
 • Twee jaar garantie

Zoals eerder in deze blog al voorbij kwam, heb ik ook het genoegen gehad om de Nanlite Forza 500 te testen. Sinds deze test noem ik de Forza 500 ‘The Beast’.
Hieronder lees je waarom.

Ook bij deze lamp was het eerste wat mij opviel het formaat en gewicht (2,6kg). Het werken met de Forza 500 is gemakkelijk en toegankelijk. Het bedieningspaneel, de voedingsadapter en de batterijplaat zijn gecombineerd in één satellietunit die eenvoudig aan elke lichtstandaard kan worden opgehangen. De satelliet dient ook als het DMX-verbindingspunt waardoor de Forza 500 snel in een DMX bestuurde omgeving in is te zetten.

Het menu met de voorgeprogrammeerde speciale effecten is eenvoudig te leren. Met één druk op de knop simuleer je de lichteffecten van bliksem, een tv-scherm, een flits en een flikkerende gloeilamp.

De Forza 500 heeft, net als de Forza 60, een standaard kleurtemperatuur van 5600K met een hoge CRI / TLCI van 98/95. Met de meegeleverde reflector levert de Forza 500 86.926 lux op 1 meter, wat ik erg indrukwekkend vind. De intensiteit van het licht is makkelijk in te stellen van 0% naar 100% met de draaiknop op de kop van de Forza.
Dat je de intensiteit van licht op deze makkelijke manier kan aan passen is voor mij belangrijk. Want voor een portret of full body shoot gebruik de lampen nooit op full power. Dan zet ik, afhankelijk van welke lightshaper ik op dat moment gebruik de intensiteit vaak op 40%.
Echter, als ik een grote afstand moet overbruggen, bijvoorbeeld voor een groepsportret heb ik met deze lamp genoeg power over om deze goed te kunnen belichten en kan ik nog steeds creatief zijn met het lightshapen.

De Forza 500 heeft diverse plus punten: zo is hij is ook op batterij te gebruiken. Je kunt deze Forza 500 goed gebruiken voor creatief lightshapen omdat er diverse lightshapers te koop zijn. Mijn persoonlijke favoriete zijn bijvoorbeeld de Nanlite Parabolic Softbox 90cm en de 150cm. Ook ben ik fan van de Nanlite Fresnel lens met Barndoors omdat ik hiermee de spreiding van het licht mooi kan controleren en de prachtige Lantern Softbox, welke goed te gebruiken is voor product en food photography.

Standaard meegeleverd met de Nanlite Forza 500 LED Light:

 • Nanlite Forza 500 LED Light
 • Standaard reflector
 • AC-stroom adapter
 • Stroomkabels
 • Opberg case
 • Twee jaar garantie

Kortom: Ik ben fan van deze prachtige Nanlite producten. De hoeveelheid licht in combinatie met het lichte gewicht en het gebruikersgemak maken beide Forza’s een echte aanrader.

Wil je meer weten of de Nanlite producten, het gebruik daarvan of lightshapen in het het algemeen, maak dan een afspraak via deze link en dan help ik jou en jouw fotografie in een privéles graag naar een hoger niveau.