De professional vertelt…

Wat is het ergste dat een fotograaf kan overkomen?

Professionals fotograferen al jaren niet meer met analoge camera’s. De technische mogelijkheden groeien in hard tempo. Toch is het leuk om af en toe terug te denken aan de tijd dat er nog wel analoog gefotografeerd werd. We kijken samen met Paul Bergen terug naar die tijd…

“In de analoge tijd was een van de dingen die fout konden gaan de films ontwikkelen in fixeer. Dat is bij mij een keer gebeurd. Gelukkig was ik toen nog geen professional, maar toch was het behoorlijk irritant en natuurlijk ook oerdom. Zo’n fout maak je maar een keer. Net zoals het fotograferen zonder rolletje in de camera.

In 2001 overkwam mij ook iets vervelends. Ik had een opdracht voor het Algemeen Dagblad in Tilburg. Bij aankomst bleek dat ik geen spullen bij me had. De bedoeling was dat ik een portret zou maken van vijf danstalenten. Na eerst een opdracht in Amsterdam te hebben gedaan ging ik thuis lunchen en had mijn fototas binnen gezet. Op weg naar Tilburg was ik in de veronderstelling dat de spullen nog achterin de auto stonden. Toen ik in Tilburg mijn kofferbak op deed kwam ik er achter dat mijn spullen er niet in stonden.

Dus wat doe je als je de klep van de auto opent en je tas staat er niet?
Dan moet je schakelen en zorgen dat er een oplossing komt. Ik ben toen naar een fotowinkel gegaan en heb voor ʄ 12,50 een  wegwerpcamera gekocht met een rolletje van 27 beelden en een gevoeligheid van 800 ASA.

2001-08-28 Tilburg
Jonge dansers
Copyright Paul Bergen

Werken met zo’n cameraatje dwingt je om heel geconcentreerd te zijn en de situatie professioneel aan te pakken. Ondanks het ‘ongemak’ van de camera (de 35 mm lens was niet van hoge kwaliteit), wilde ik toch zeker een hele goede foto maken. Ik vind dat je aan de foto niet mag zien met welke camera deze gemaakt is.
Ik ben dus op de grond gaan liggen vanwege het lage standpunt en heb een danser een spreidsprong laten maken met  de andere vier dansers in de achtergrond. Uiteindelijk heb ik de foto gemaakt die ik onderweg in mijn hoofd had bedacht.

De foto stond een paar dagen later 6 kolommen groot in het AD, in de tijd dat de krant nog op dagbladformaat werd gedrukt!”