Review: Leofoto Poseidon LP-324C ’Het zand- en zeewaterbestendige statief’

Koning – Keizer – Admiraal…
Een driepoot kennen we allemaal?

Een statief dat zowel (zee)waterdicht als ook zandbestendig is. Dat is toch een must voor elke (natuur-) fotograaf?! Leofoto heeft een statief ontwikkeld dat perfect is om te gebruiken in de natuur: de Poseidon LP-324C. Greg Theulings stelde het statief de afgelopen week op de proef en testte hem met regen, wind, zand, op de heide én in de branding. Hij deelt hieronder graag zijn mening over dit statief uit de nieuwe lijn van Leofoto. 

Degreef & Partner en Colorwood hebben mij – na enig beraad – over de streep weten te trekken om dit unieke statief (de Leofoto LP-324C) aan te schaffen. Ik heb dit statief dus níet gratis gekregen en heb er een eerlijk bedrag voor moeten neerleggen! Ik test in deze blog dus mijn eigen nieuw aangeschafte statief en dat stelt mij tegelijkertijd ook in staat om jullie mijn eerlijke mening te kunnen geven.
Leofoto’s nieuwste statieven, de Poseidon serie, bestaat uit een tweetal lichtgewicht carbonfiber statieven, waarbij Leofoto claimt dat deze zowel (zee)waterdicht als ook zandbestendig. Als dit inderdaad blijkt te kloppen dan wordt dit statief mijn onmisbare metgezel voor al mijn fototrips.

Leofoto Poseidon LP-324C door Greg Theulings

De Leofoto Poseidon LP-324C; Een zand- en (zee-) waterbestendig statief.

 

Waarom de Leofoto Poseidon?

Allereerst wil ik jullie graag vertellen waarom ik interesse had in deze Leofoto Poseidon.
Velen van jullie zullen waarschijnlijk denken; “Een statief is een statief; drie pootjes waar je een camera op zet…” . Weinig interessant? Fout! Naar mijn mening is een statief hét belangrijkste accessoire voor de gepassioneerde fotograaf. Zeker voor de fotografen die veel buiten fotograferen. Allen hebben dan baat bij een goede driepoot!

Een statief moet, indien hij veel gebruikt wordt, bovendien ook worden onderhouden.
 Zeker wanneer je dat statief regelmatig gebruikt in een omgeving waar hij wordt blootgesteld aan zand, wind en water. Nu woon ik bijvoorbeeld niet al te ver van het Beekhuizerzand en ben ik ook regelmatig te vinden op het Hulsthorsterzand en de omliggende heides tussen Harderwijk, Ermelo en Nunspeet. De twee zandvlaktes het Beekhuizer- en Hulsthorsterzand worden plaatselijk ook wel ‘de woestijn’ genoemd. Dit zijn, net als de wat meer bekende Loonse en Drunense duinen, grote zandvlaktes waar zand en wind vrij spel hebben en dat zijn lastige condities voor zowel camera als statief.
Bovendien mag ik ook graag fotograferen aan zee en waarbij ik tijdens het fotograferen met wat langere sluitertijden de poten van het statief regelmatig in het zoute water van de Noordzee moet onderdompelen. Dat alles betekent dat ik mijn huidige statief regelmatig volledig uit elkaar moet halen. Kortom: demonteren, wassen, drogen, opnieuw invetten en weer volledig monteren en dat iedere keer wanneer je aan het strand of in de zandvlakte bent geweest.
Bij een regulier statief is het dan belangrijk om te zorgen dat alles goed schoon is, 
want zelfs het kleinste zandkorreltje in de schroefdraad kan de sluiting doen blokkeren. Bovendien geeft dat knisperende geluid je het gevoel alsof je een krijtje over een schoolbord haalt…

Toen ik hoorde dat Leofoto een nieuw type statief in de markt heeft gezet in de vorm van de Poseidon serie en die beloofd zand- en zeewaterbestendig te zijn was ik direct geïnteresseerd. Want hoe fijn zou het niet zijn als je een statief iets minder vaak hoeft te onderhouden wanneer je hem feitelijk bijna altijd bij je hebt?

Ik heb nog even getwijfeld tussen de LP-284C en de LP-324C en waarbij ik uiteindelijk heb gekozen voor de Leofoto Poseidon LP-324C. Het verschil zit hem voornamelijk in de dikte van de poten, de lengte en een klein beetje in het gewicht.

LP staat hier voor Leofoto Poseidon; 32 is de dikte van de poten; ofwel 32mm. 
De 4 in de typeaanduiding betekent dat het statief bestaat uit 4 secties en de C staat voor Carbon. Samen maakt dat dus LP-324C en die is het voor mij geworden.

Leofoto Poseidon LP-324C volledig opgesteld

De Leofoto Poseidon LP-324C volledig opgesteld.

 

Technische Specificaties:

De Leofoto Poseidon LP-324C is zeer vergelijkbaar met hun LS-324C en staat zijn mannetje naast de statieven van de zwaargewichten Really Right Stuff en Gitzo. Het is daarmee een professioneel statief met een zeer robuust ontwerp dat onder alle omstandigheden stabiliteit te bieden heeft.

In tegenstelling tot de Ranger Serie van Leofoto is de Leofoto LP-324C Poseidon voorzien van O-ringen in de poten en een uit titanium vervaardigt twist-lock mechanisme. De O-ringen voorkomen dat water, zand en stof het statief in de beenhuizen kunnen binnendringen en het titanium twist-lock systeem voorkomt dat dit kan gaan corroderen.

Het statief bestaat uit 4 secties. Hij bereikt een maximale werkhoogte van 130 cm zónder statiefkop en ±140cm inclusief kop. De minimale werkhoogte is overigens slechts 16.5 centimeter, wat superhandig is als je dichtbij de grond wilt werken. Verder valt in de specificaties van dit statief af te lezen dat het een draagvermogen heeft van 15 kilogram en daarmee kun je zelfs de zwaarste camera’s inclusief mega-teleobjectief eenvoudig en veilig op dit statief plaatsen. 
Handig voor de vogelaars en natuurfotografen onder ons, maar voor mij als landschapsfotograaf is dat niet echt nodig.

Je zult misschien denken dat deze specificaties ook zorgen voor extra gewicht, 
of dat dit statief daardoor erg zwaar zou zijn. Maar dat valt gelukkig mee. Schoon aan de haak weegt de LP-324C slechts 1,55 kilo en dat is vergelijkbaar met een goede Gitzo van hetzelfde kaliber.
Nu we het toch hebben over kwaliteitsstatieven is het misschien ook een goed moment om nog even aan te geven dat de Leofoto LP-324C duurzaam en robuust is gemaakt. 
Zo is het statief vervaardigd uit 10-laags geweven carbon van de 3e generatie en dat maakt het statief extra sterk. Je zult dus een leven lang plezier moeten kunnen beleven aan dit statief.

Verder beschikt het statief over titanium spike-voeten, waarmee je hem lekker stevig en diep in het zand kunt plaatsen. Door zijn blauwe kleur krijgt hij een robuuste en stoere look. Aan de zijkant van het statiefplateau zit een 1/4″ schroefdraad (en 3/8″ adapter) zodat het statief uitgebreid kan worden met een magic arm of andere accessoires. 
Dat is bijvoorbeeld ook handig voor de filmer die er zijn monitor of Atomos recorder aan wil bevestigen.

De Leofoto Poseidon LP-324C twist-lock systeem

Een stoer ogend twist-lock systeem.

 

Intuïtief TwistLock-systeem en aanpasbare poten

De poten zijn in hoogte verstelbaar en waterdicht dankzij een nieuw ontworpen TwistLock-systeem dat voorkomt dat zand en stof kan binnendringen. Hiermee verleng of verkort je de poten en kun je hem binnen een mum van tijd opzetten of weer opbergen. Door de stoer uitziende handgrepen bedien je de poten ook heel eenvoudig als je handschoenen aan hebt.

De kantelhoek van de carbonfiber statiefpoten is in drie verschillende hoeken aanpasbaar: 23, 55 en 85 graden. Bij de grootste kantelhoek ligt het statief bijna plat op de grond en bereik je een werkhoogte van slechts 16,5 centimeter.

De opgevouwen lengte van het statief is overigens 58 centimeter. Dat lijkt misschien een nadeel maar blijkt in de praktijk juist een heel groot voordeel te zijn. Omdat ieder van de poten bestaat uit slechts 3 delen in plaats van 5 zet je het statief vele malen sneller op dan een kleiner en compacter statief en waarbij je bovendien de poten vaak ook nog eens volledig moet omklappen vóórdat je ze kunt uitschuiven. Die compactheid van andere statieven betaal je dus met de prijs dat je méér moeite moet doen om ze op te zetten.

De minimale werkhoogte van de Leofoto Poseidon LP-324C is slechts 16 centimeter boven de grond.

De minimale werkhoogte van de Leofoto Poseidon LP-324C is slechts 16 centimeter boven de grond.

 

In de praktijk!

Het heeft even geduurd – er lag een containerschip overdwars in het Suezkanaal… – maar hij is eindelijk in huis; De ‘Leofoto LP-324C Poseidon’ en dus is het tijd om deze koning van de zee eens aan zijn drietand te voelen. Hoewel het nu zomer is, lijkt het slechte weer mij overal te achtervolgen. Dit betekent dat ik de Leofoto Poseidon (zou het zijn naam zijn?) ook een aantal keer in de wind en regen heb kunnen testen.

Het opzetten van het statief gaat overigens snel en eenvoudig en met één hand en één draaibeweging kun je eenvoudig drie pootdelen tegelijkertijd los óf vast zetten. Het duurt daarmee denk ik nog geen 20 tot maximaal 30 seconden voordat je het hele statief hebt opgezet en je de eerste foto zou kunnen maken.

Leofoto Poseidon LP-324C op het strand.

Een zomerse avond aan het Scheveningse strand.

Aan zee bleken de o-ringen en buispluggen aan de binnenkant van de pootsluitingen prima te werken. Het water wordt goed tegengehouden en dat heeft als voordeel dat het statief sneller en makkelijker droogt.

Het statief presteert ook goed in de wind en beschikt over voldoende stijfheid. 
Zelfs als alle pootsecties zijn uitgeschoven heb ik geen problemen ondervonden om scherpe beelden te krijgen bij het fotograferen met lange sluitertijden. Ook bij flinke wind zou ik mij geen zorgen maken over de stabiliteit van dit statief. Ik denk dat de Leofoto LP-324C ook bij windkracht 8 of 9 zijn mannetje nog wel zal staan. Helaas kan ik dat niet bevestigen omdat ik hem bij flink véél wind nog niet heb gebruikt.

Enigszins zorgen maak ik mij wel om de plaatsing van de karabijnhaak die bij dit statief wordt meegeleverd. Het gat voor de schroefdraad is wat onhandig te bereiken en het schroefje dat je in het statiefplateau moet draaien gaat (redelijk) eenvoudig los. 
Wanneer je deze wat meer permanent onder het statief wilt hangen zou ik geloof ik adviseren om één druppeltje loctite (243/blauw) op de schroef te druppelen, zodat deze zich niet zomaar kan losdraaien.

Zand aan de poten…. Geen probleem!

Zand aan de poten…. Geen probleem!

 

Gedurende de testperiode heb ik weinig pogingen ondernomen om het statief te beschermen tegen weer en wind en ook op het strand en in de duinen heb ik de poten van het statief regelmatig ondergedompeld in nat (zee)zand. Uiteraard heb ik verder niet opzettelijk geprobeerd om zand in de sloten te krijgen en heb ik de benen altijd netjes vastgedraaid voordat ik ze in het zand steek. Dat zijn de gebruikelijke voorzorgsmaat-regelen en dus heb ik die ook voor de Leofoto Poseidon toegepast.

Zoals te verwachten zullen er op de poten van het statief zoutresten achterblijven wanneer je deze in de zee hebt geplaatst gehad. 
Ook langs de benen van het statief zal dan wat (strand)zand achterblijven. Desondanks bleef de sluiting goed werken en bleven de poten goed schuiven. Dat betekent dat de 
o-ringen hun werk goed doen. Ook werd gedurende het testen van dit statief het draai-sluitmechanisme niet geblokkeerd. Zand heeft zich dus geen weg kunnen vinden in het binnenwerk van het statief.

Het is uiteraard aan te raden dat wanneer je een statief aan deze condities blootstelt je hem ’s avonds even afspoelt met schoon kraanwater om hem daarna aan de lucht te laten drogen.

Leofoto vermeldt niet of en hoe de scharnieren van de poten beschermd zijn tegen zand of zout water. Het is dus mogelijk dat deze scharnieren onbeschermd zijn. Maar, toegegeven ik heb tot nu toe geen problemen ondervonden en dus ga ik ervan uit dat het ook met de scharnieren wel goed zit. Zeker als je deze na gebruik even afspoelt met wat schoon kraanwater.

Nu ik het toch heb over de scharnieren van de poten is het de moeite waard om nog iets te zeggen over de treklipjes waarmee je de poten verzet. Ook dit werkt eenvoudig. 
Je trekt het lipje uit en je kunt dan de hoek van een poot aanpassen. Laat je het lipje los, dan klikt deze bij het vergrendelpunt weer op zijn plaats en kun je de poot niet verder verzetten.

Zijn er dan geen puntjes van kritiek? Natuurlijk wel!
Als landschapsfotograaf zul je het statief voornamelijk buiten de deur gebruiken en dat betekent ook dat je in plaats van de rubberen voetjes, de ‘spikes’ zult monteren onder je statief. Deze spikes zijn érg scherp! Pas dus op wanneer je deze op een ondergrond zet die niet mag krassen. Bijvoorbeeld een houten vloer.

Er worden bij het statief géén rubberen hoesjes meegeleverd die je om de spikes kunt schuiven tijdens het transport. Dat betekent dat je hiervoor zélf een oplossing zult moeten vinden. Als je niet oplet dan zal zo’n spike ongetwijfeld het zakje van de statiefhouder 
- waar je één of twee poten van je statief in plaats – met eenvoud kunnen doorboren. 
Zonde van je rugzak en een probleem als je niet zorgvuldig bent. Bij deze dus de waarschuwing!

Conclusie: Koning of ontkroning?

Op het moment van schrijven kost de Leofoto LP-324C Poseidon zónder statiefkop €499,- en de Leofoto Ranger LS-324C inclusief balhoofd (LH-40) €439,-.

Voor zes tientjes méér koop je jezelf dus een stoer uitziende en waterdicht statief, 
máár zul je het moeten doen met de statiefkop die je al in je bezit hebt. Het statief is ook te koop inclusief statiefkop, maar dat kost je dan nog eens €160,- extra. Je krijgt dan de Leofoto Poseidon inclusief LH-40 ballhead. Dat is dus een flink bedrag extra bovenop de kale prijs van het statief en een afweging die alleen jijzelf kunt maken.

Beschik je net als ik al over een zéér goede statiefkop, dan is het prijsverschil van €60,- natuurlijk te overzien en naar mijn mening de moeite waard. Het statief is behoorlijk stijf 
en indrukwekkend licht van gewicht zónder dat daarbij aan stabiliteit wordt ingeboet.
De ‘verzegelde’ pootvergrendeling maakt het mogelijk om dit statief zonder meer in zanderige en natte omgevingen te gebruiken.

Tijdens het testen van dit statief werkte de verzegelde pootvergrendelingen goed om zand en water buiten te houden. De Leofoto Poseidon is dus een aanrader wanneer je veel in een zanderige of zilte omgeving fotografeert omdat afspoelen en schoonmaken voldoende is en waarmee je dus veel tijd aan onderhoud bespaart. Dat wil overigens niet zeggen dat dit statief volledig onderhoudsvrij is, maar wel onderhoudsarm.

Door gebruik te maken van titanium in plaats van aluminium is corrosie bovendien iets waar je mínder bang voor hoeft te zijn. Zout en aluminium gaat niet goed samen en reageren agressief op elkaar, terwijl zout en titanium niet op elkaar reageren en wat de duurzaamheid verhoogt!

Fietser bij zonsondergang op de Ermelose heide.

Fietser bij zonsondergang op de Ermelose heide.

 

Het gebruik van titanium is dus een goede keuze om het gewicht laag te houden en om de corrosiebestendigheid te verbeteren. Ik vermoed dat het risico van corrosie op de poten gering is. Houd er wel rekening mee dat Leofoto specifiek benoemt dat de buispluggen,
de pinnen van de voet en de schroefdraad voor de voetjes vervaardigt zijn uit titanium. Hoe het zit met bijvoorbeeld het statiefplateau is mij onbekend. Vandaar dat ik liever spreek van onderhoudsarm dan van onderhoudsvrij.

Enigszins tegenvallend vond ik de schroef voor de karabijnhaak die je in het statiefplateau moet draaien. Deze is makkelijk los te draaien en het zou mij niet verbazen als menigeen deze zou kunnen verliezen als je deze niet vastzet met een druppeltje loctite.
De treklipjes voor het verstellen van de poten behoeven ook nog enige verbetering, 
maar vormden voor mij geen grote ergernis of zorg.

Leofoto Poseidon LP-324C

Een rubberen meubeldop;
kost je vrijwel niets, maar
beschermt je wél tegen
een kapotte rugzak.

Daarnaast, maar dat is geen punt van kritiek maar iets waar je zélf even goed op moet letten. Is dat de spikes die bij dit statief worden meegeleverd erg puntig en scherp zijn. Daarmee zet je hem dus mooi vast in de grond! Maar evengoed kun je er ook je rugzak mee kapot maken tijdens transport. Ga dus even op zoek naar rubberen (meubel)dopjes die je over de spikes kunt plaatsen.

Mijn indruk van de Leofoto LP-324C Poseidon is overwegend positief. Het statief lijkt te voldoen aan de claim dat het zand- en zeewater bestendig is en ik heb dan ook geen problemen ondervonden tijdens het gebruik. Uiteraard blijven de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen van kracht; 
ofwel afspoelen met kraanwater na gebruik in zilt water of zanderig gebied.

GOED:
– Indrukwekkend licht van gewicht.
– Stijf en stabiel ook bij redelijk veel wind.
– Het twistlock mechanisme houdt zand en water effectief tegen.
– Eenvoudig in onderhoud (schoonspoelen, afborstelen en klaar).
– Zeer laag bij de grond in te stellen.
– Goede indruk van bestendigheid tegen corrosie.
– Duurzaam en als het goed is een aankoop voor een levenlang.

MINDER TEVREDEN OVER:
– Schroef waar karabijnhaak mee wordt bevestigd.
– Treklipjes waarmee je de poten verzet.
– Wordt geleverd zónder rubberen beschermhoesjes voor de spikes.
– Flinke investering.

Voor €499,- is het een hele investering, maar gelukkig biedt Leofoto je 10 jaar garantie op het statief en wordt het merk in Nederland vertegenwoordigd door DeGreef & Partner uit Den Bosch. Hierdoor kun je erop kunt vertrouwen dat het wel goed zit met de garantie als er onverhoopt (buiten jouw eigen schuld om) toch wat aan het statief kapot gaat.

Bovendien profileert Leofoto zich als een ‘A’-merk en lijkt het statief zeer degelijk gebouwd. Op het eerste oog doet hij niet onder voor mijn oude en meer dan 15 jaar oude Gitzo en dus durf ik wel te vertrouwen op de kwaliteit. Vind je dit bedrag toch nét even te hoog voor dit statief, dan is de Leofoto Ranger of Mr. Q serie een goed alternatief voor een iets schappelijkere prijs.

 

Greg TheulingsGreg Theulings is van origine een Marketing- en Communicatie specialist. Naast deze werkzaamheden doceert en coached hij graag anderen op het gebied van fotografie en fotografische vormgeving. Ook organiseert Greg regelmatig fotografie workshops en photowalks. Dat doet hij vol overgave en met heel veel liefde voor het vak.

Volg Greg Theulings via;
Zijn website: www.gregtheulings.nl 
Instagram: @GregTheulings
Facebook: Greg Theulings
Youtube: Greg Theulings