Review: Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS

De nieuwe Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS voor Sony beloofd een ideale lens te zijn voor de natuur en sportfotograaf. Natuurfotograaf Gustav Kiburg testte deze voor ons uit in de prachtige natuur van het Franse ‘Gorges Du Verdon’.

Het objectief komt in een doos samen met een zonnekap, lensdop en een mooie beschermhoes. ”Het eerste wat mij opvalt is dat de lens lekker in de hand ligt” aldus Gustav. ”Het is een erg lichte en compacte lens, hij weegt 1180 gram. Een heerlijk gewicht voor een lens die ik de hele dag mee op pad neem. De behuizing van het objectief is van kunststof met een metalen vatting en rubberen ringen voor zoomen en focus.

De Sony FE 4.5-5.6 / 100-400 GM OSS is qua lengte niet veel groter, maar weegt wel 1395 gram. De Sigma is iets smaller en lijkt daardoor kleiner. De filtermaat van de sigma is 67mm in plaats van de 77mm van Sony. De lens past super in de lijn van Sigma en beide objectieven zijn compact. Met de Sigma variant draai je de lens naar links (tegen de klok in) om te zoomen. De Sony draait daarentegen met de klok mee. Het valt mij hierbij op dat de lens redelijk soepel draait. Naar mijn mening niet te licht, maar vooral niet te zwaar.”

”De Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS werkt samen met de stabilisatie IBIS van Sony. Echter, Sigma heeft ook lensstablilisatie toegevoegd aan de lens. Ik vindt het erg fijn dat alle herkenbare knoppen aanwezig zijn. Dit geeft een vertrouwd gevoel, ook wanneer je gewend bent om enkel met Sony objectieven te fotograferen.
Modus 1 is bedoeld voor de standaard setting. Modus 2 is speciaal voor ‘panning’ (panning gaat om het fotograferen van een bewegend onderwerp, waarbij je de camera tijdens het fotograferen meebeweegt.)
Er is een schakelaar aanwezig voor het automatisch of handmatig scherpstellen en een scherpstelbengrenzer met drie standen. Deze drie standen zijn bedoelt voor volledig zoombereik, zoombereik meer dan 6 meter en korter dan 6 meter. De laatste knop is een programmeerbare AFL-knop, die je bijvoorbeeld voor eye-autofocus of autofocus kan gebruiken.

Wanneer je aan het wandelen bent, willen sommige objectieven nog wel eens uitschuiven. Bij de Sigma 100-400 hebben ze hiermee rekening gehouden door er een ”Lock” op te plaatsen.”

”Bij het objectief is standaard geen statiefgondel meegeleverd. Deze is wel verkrijgbaar: de Sigma TS-111 Tripod socket. Deze is voorzien van een Arca Swiss aansluiting.
Ik vindt het jammer dat de 100-400mm niet compatible is met de teleconverters van Sony. Sigma beloofd in de toekomst met eigen teleconverters op de markt te verschijnen. Al ben je in het bezit van een Sony teleconverter zul je er dus ook een van Sigma moeten aanschaffen.”

”Zelf werk ik met de Sony A9 Mark II. De samenwerking tussen objectief en camera is prima, maar let op: met de A9II merk ik dat de lens wat moeite heeft om de camera te volgen en vast te houden, waardoor de AF er wel eens ”af” gaat. Hierdoor krijg je bij een Burst een aantal onscherpe beelden. Om deze reden raadt ik de lens vooral aan voor de fotografen onder ons die met een camera werken in de A7 serie.”

Conclusie
De Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary is een mooie compacte lens en door zijn gewicht ideaal om met te nemen op pad. De lens is multi inzetbaar. Zowel voor natuur- en landschapsfotografen als sportfotografen is het een prachtige lens.
De beeldkwaliteit is prachtig en het is mij opgevallen dat de bokeh erg rustig is.
Let op dat de lens het beste werkt op een Sony uit de A7-serie. Ook de beeldkwalitieit is perfect. Als je deze Sigma aan schaft krijg je zeker waar voor je geld.
De prijs van de Sigma ligt op het mooie bedrag van € 999,00. Ten opzichte van Sony ( € 2899,00 ) is dit verschil aanzienlijk.

Na het lezen hiervan geïnteresseerd geworden in het objectief? Bestel hem hier!