Sigma 105mm 2.8 DG DN ART Macro Review

Natuurfotograaf Gustav Kiburg testte deze herfst de nieuwe Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art in een bos vol paddestoelen en vertelde ons over zijn ervaring met deze macrolens.

?”Het vlinderseizoen is het seizoen waar ik het hele jaar naar uit kijk. Ik fotografeer al jaren vlinders, zowel in Nederland als in België, Duitsland, en Frankrijk. Vlinders fotografeer ik meestal met de Sigma 105mm macro EX en de Sigma 150mm macro EX. Ik ben altijd tevreden met het resultaat van deze lenzen. Professionele lenzen met een goede prijs- kwaliteitsverhouding. Afgelopen maand kwam Sigma met de nieuwe 105mm f/2.8 DG DN Macro Art speciaal voor Sony E-mount. Dit objectief wilde ik natuurlijk gelijk testen, ook al was het vlinderseizoen helaas al voorbij. Gelukkig zijn er in deze tijd van het jaar overal paddenstoelen te vinden.” Wat valt me als allereerst op als ik de lens uit de doos haal? De degelijkheid. Daarmee bedoel ik de stof en waterdichtheid van de lens. Dit is belangrijk voor mij als natuurfotograaf, want deze lens gebruik ik alleen maar laag bij de grond. Ook zie ik dat alle belangrijke functies die je nodig hebt op het objectief te vinden zijn. 

 

De belangrijke functies zijn:
-AF/MF schakelaar. Deze gebruik ik altijd als ik over wil schakelen van Auto Focus naar Manual focus
– AFL knop. Onder deze knop kun je bepaalde functies  van de camera toewijzen, zoals bijvoorbeeld de Eye autofocus.
– Focuslimiter Schakelaar. Die gebruik ik als ik op een bepaalde vaste afstand het onderwerp fotografeer. Bijvoorbeeld kan dit erg handig zijn bij stilzittende vlinders.
– Diafragma ring. Met deze ring verander je je diafragma op de lens. Ik vind hem fijn op te gebruiken met de click schakelaar. Als je deze schakelaar aan zet, voel én hoor je het wanneer je de diafragma ring beweegt. Je kan deze functie dus aan en uit zetten. Erg prettig voor de filmers onder ons: Wanneer de functie uit staat hoor je niets tijdens het draaien.

Ik kreeg de lens precies op tijd. De paddestoelen schoten uit de grond, een uitstekend moment om de lens in het bos te proberen. Wat mij tijdens het fotograferen opviel was dat de scherpte van de lens boven mijn verwachtingen was. Voor een relatief goedkope lens had ik dit niet verwacht.

De autofocus van de lens presteert zoals ik dat verwacht van een goed objectief. Snel en precies. Het bokeh is naar mijn mening prachtig. Zachte ronde cirkels die geleidelijk zorgen voor rust, waardoor je onderwerp beter uit komt.

Sigma heeft een lens neergezet van een zeer hoog niveau! Voor iedereen die aan de slag wil gaan met macrofotografie is dit een lens die niet in je collectie mag ontbreken. Een echte aanrader, ook met oog op de prijs. De Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art bestel je hier!