Sony A7C Review

De krachtige Sony A7C

De compacte camera met full-frame vermogen

Sony heeft met de A7C de kleinste en lichtste systeemcamera met full-frame sensor op de markt gebracht. Voor mij is dit de ideale straat, city, en travel camera die er te koop is vanwege zijn geringe grote en gewicht. De full-frame sensor zorgt ervoor om ook in slechte lichtomstandigheden prachtige foto’s te kunnen maken. De camera houdt lekker vast en ligt goed in de mijn grote handen. Verder is de body degelijk afgewerkt en bovenop is hij van metaal wat hem een chique uitstraling geeft. Door het uitklapbare scherm is het nu mogelijk jezelf te fotograferen/ filmen, dat is helemaal top voor en travel camera. Ik mis alleen een wieltje aan de voorkant van de body waarmee de sluitertijd of diafragma kan aanpassen en een joystick om de focuspunten mee te veranderen. Het grote wiel achterop de A7C werkt ook wel maar in deze prijsklasse zou er naar mijn mening wel een joystick op mogen.

Sony heeft samen met deze camera een mooie lens uitgebracht: de 28-60mm zoomlens. Deze lichte en compacte lens is verkrijgbaar samen met de camera in een kit. Met deze set heeft de ervaren en veeleisende straat/city en travel fotograaf een zeer goede set in handen maar ook de beginnende fotograaf zal hier mee goed uit de voeten kunnen.

De camera heeft één kaartsleuf, dat is prima. Wanneer je een 64GB of een 128GB SD kaart bij neemt kunnen vele duizenden foto’s op. In de praktijk presteert deze camera naar mijn wens. Je kan echt merken dat deze camera een hele goede en snelle autofocus heeft. De camera haalt 10 frames per seconde, ideaal!

Ik heb de A7C getest in slechte weersomstandigheden op bewegende onderwerpen zoals surfers en honden. Ik kon daarom goed testen of de camera met moeilijk omstandigheden om kan gaan. De A7C beschikt ook over eye-focus deze werkt super op zowel dieren als mensen. De camera kan uiteraard zoals we gewend zijn van Sony muisstil fotograferen. Super wanneer je musea bezoekt of andere plaatsen waar je liever geen geluid wil maken. De sensor van deze camera is zoals ik die had verwacht, uitstekend. De sensor heeft 24mp en doet het dus perfect onder slechte/mindere lichtomstandigheden. De A7C heeft een vijf-assige beeldstabilisatie, wat inhoud dat je met een lagere sluitertijd toch scherpe beelden kan maken. Dat is een enorm voordeel wanneer je onder slechte lichtomstandigheden fotografeert. De beelden die uit deze camera komen zijn mooie van kleur en hebben een prachtige scherptediepte. Uiteraard kan je met deze camera zowel in RAW en in JPEG fotograferen. Omdat er een grote accu in de A7C zit kan je met gemak enkele dagen fotograferen op één batterij. Ik raad deze camera aan, aan iedereen die opzoek is naar een kleine, lichte full-frame camera. Die snel is en ook onder lastige omstandigheden zijn mannetje staat. Dit is de camera voor de reis en straatfotograaf.

De hoogtepunten van de Sony A7C:

 • Full-frame 24.2 megapixel sensor
 • Compact en licht van gewicht
 • 5-assige beeldstabilisatie
 • Realtime autofocus
 • Standaard ISO-bereik van 100-51200
 • Video: 4K tot 30fps of Full HD tot 120fps
 • Kantelbaar touchscreen
 • 5-assige beeldstabilisatie van de A7C compenseert 5 stops
 • Voorzien van verbeterde bestendigheid tegen spatwater en stof
 • Kantelbaar touchscreen van 3 inch
 • Dynamisch bereik van 15+

De in Rotterdam geboren Gustav is een gepassioneerde Nederlandse natuurfotograaf. Hij reist graag naar afgelegen bestemmingen om zijn liefde voor fotografie te voeden. Hij is een perfectionist die soms dagenlang op het juiste moment wacht, tot hij dat ene perfecte shot kan maken. Hij probeert er altijd voor te zorgen dat het op de camera ‘klopt’ en bewerkt zijn foto’s het liefst niet of nauwelijks. Gustav is al jaren een fervent gebruiker van de camera’s van Sony, waaronder een Minolta en de Alpha 700. Zijn werk is in fotobladen over de hele wereld gepubliceerd. Hij leert anderen graag over fotografietechnieken en -apparatuur en spreekt regelmatig bij exposities en evenementen. Zijn kennis op het gebied van Sony-apparatuur is ongekend en hij gebruikt zowel A- als E-mountmodellen.